Διατροφικά ‘μυστικά’ για “γερά δόντια”

Απλά μικρά ‘μυστικά’ που μας βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών μας πάντα σε συνδυασμό βέβαια με το καλό βούρτσιμα, τη χρήση βοηθητικών μέσων υγιεινής (νήμα, στοματικό διάλυμα, βουρτσάκια κ.τ.λ.) και τους τακτικούς επανέλεγχους για απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από τον οδοντίατρο.

Γαλακτομικά προιόντα και τυριά

Έχει αποδειχθεί από πλήθος ερευνητών ότι η κατανάλωση τυριού βοηθά στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας. Τα τυριά αποτελούν καταρχάς ‘πηγή’ “ασβεστίου” και “φωσφόρου” που αποτελούν συστατικά που ενισχύουν την εξωτερική στοιβάδα “σμάλτο” των δοντιών και προστατεύουν από τη διάβρωση. Σε δεύτερο λόγο όταν τρώμε τυρί διεγείρουμε την έκκριση “σιέλου” το οποίο βοηθά στον αυτοκαθαρισμό των δοντιών και τέλος το λίπος που περιέχουν και η “πρωτείνη” των τυροκομικών προστατεύει έναντι στην “τερηδονογόνο” δράση των μικροβίων που παραγούν οξέα καταναλώνοντας υδατάνθρακες (δηλαδή “σάκχαρα”).

Γιαούρτι, γάλα , ξηροί καρποί

Αντιτερηδονογόνος δράση και πρόσληψη συστατικών που βοηθούν στην αντίσταση της διάβρωσης του “σμάλτου” των δοντιών. Ιδίως οι ξηροί καρποί αποτελούν φυσική πηγή ‘βιταμινών’ και ανόργανων συστατικών π.χ. ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φυτικών πρωτεινών – αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην υγεία των δοντιών και των ούλων γενικά.

Πουλερικά, ψάρια και κρεατικά γενικά

Αποτελούν βασική πηγή “πρωτεινών” οι οποίες είναι απαραίτητο συστατικό των ‘κυττάρων’ και βέβαια και των περιοδοντικών ιστών ενώ φαίνεται ότι προάγουν και τη γενικότερη υγεία των δοντιών. Τα ψάρια αποτελούν και πηγή ‘φθορίου’ συστατικό βασικό για την “ενίσχυση” της αδαμαντίνης των δοντιών.

Αποφυγή κατανάλωσης ‘σνάκς’ που περιέχουν ‘ζάχαρη’ και αντικατάσταση τους με φρέσκα λαχανικά

Η κατανάλωση ζάχαρης ειδικά στα ενδιάμεσα των γευμάτων πρέπει να αποφεύγεται. Η ζάχαρη αποτελεί την κύρια “τροφή” των βακτηριδίων που προκαλούν ‘τερηδόνα’. Γι΄αυτό και προτιμάται αντί για καφέ με ζάχαρη να καταναλώνουμε φρέσκα λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι και το χαμομήλι που όταν βέβαια καταναλώνονται χωρίς ζάχαρη έχουν και πλήθος ιδιοτήτων ευεργητικών για την υγεία και μη βλαπτικών για τα δόντια. Κολλώδεις και ζαχαρούχες τροφές αποτελούν το χειρότερο εχθρό των δοντιών. Ένα παράδειγμα είναι τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία αποτελούν πηγή ‘οξέων’ και ‘ζάχαρης’ ταυτόχρονα που απομακρύνονται δύσκολα ασκώντας τόσο τερηδονογόνο όσο και διαβρωτική δράση.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών