Χρονολογήθηκε απολίθωμα γνάθου που εξορύχθηκε το 1927 σε σπήλαιο στη βορειοδυτική Αγγλία ηλικίας 41000-44000 χρόνων, είναι η αρχαιότερη τεκμηριωμένη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ευρώπη.
Η αξία του ευρήματος είναι μεγάλη διότι, αν πράγματι, η ηλικία του οστού της γνάθου είναι αυτή, οι ανθρωπολόγοι θα βοηθηθούν στο να καταλήξουν στο πόσο γρήγορα έγινε η εξάπλωση του ανθρώπου στην Ευρώπη την τελευταία περίοδο της εποχής των παγετώνων , αλλά και να τεκμηριωθεί η πολυσυζητημένη θεωρία ότι ο μοντέρνος άνθρωπος έζησαν μαζί με τον άνθρωπο του Νεάτερνταλ για σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αρχική εκτίμηση επιστημόνων ήταν ότι η ηλικία του απολιθώματος είναι 35000 χρόνων. Πρόσφατα όμως οι ερευνητές συνέκριναν κι άλλα οστά ζώων που βρέθηκαν κοντά με αυτό του σύχρονου ανθρώπου και ανήκουν στο λύκο, τo ελάφι, την αρκούδα των σπηλαίων και το μαλλιαρό ρινόκερο και τα οποία όλα χρονολογούνται από 26000 έως 50000 χρόνων.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους βάσει των νέων ευρημάτων κατέληξαν στην καινούργια ηλικία 41000-44000 χρόνων του οστού της γνάθου που ανήκει στο σύγχρονο άνθρωπο.
Η δημοσίευση των ευρημάτων έγινε στην εφημερίδα Nature.