Ακίνητη προσθετική

Θήκες και Γέφυρες από πορσελάνη

Η πορσελάνη είναι το υλικό που επιτρέπει στον οδοντίατρο την κατασκευή τεχνητών δοντιών που μπορούν να απομιμηθούν πλήρως τα φυσικά δόντια σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα.
Η προσθήκη “ξένων” δοντιών κατασκευασμένων από πορσελάνη – στις θήκες και γέφυρες – είναι δοκιμασμένη κλινικά πολλές δεκαετίες και η εγγύηση της αντοχής και ανθεκτικότητας των τεχνητών εργασιών στις μασητικές δυνάμεις, αλλά και της μη αλλοίωσης του χρώματος στο στοματικό περιβάλλον δίνεται ανεπιφύλακτα.
Η πορσελάνη στην κλασική της μορφή στις γέφυρες ή θήκες – μεταλλοπορσελάνης – όπως ονομάζεται χτίζεται επάνω σε ένα βασικό μεταλλικό πυρήνα, ο οποίος βρίσκεται εσωτερικά και δεν φαίνεται και υπάρχει για την προσθήκη μεγαλύτερης αντοχής των κατασκευών.
Έτσι, είναι εφικτή, η κατασκευή και μεγάλων γεφυρών από πορσελάνη στα πρόσθια και στα πίσω δόντια, η επένδυση “ή ντύσιμο” με πορσελάνη μπροστινών δοντιών με σπασίματα και πολλαπλά σφραγίσματα, αλλά κι η τοποθέτηση ολόκληρων “πετάλων” με δόντια από μεταλοπορσελάνη, με κορυφαίες προδιαγραφές, τόσο από πλευράς λειτουργικότητας αλλά κι αισθητικής.
Η μόνη ύπαρξη περιορισμού με τις γέφυρες ή θήκες από πορσελάνη είναι η αποφυγή άσκησης υπερβολικών δυνάμεων για το σπάσιμο πολύ σκλήρων πραγμάτων (π.χ. κοκκαλάκια), η οποία βέβαια ισχύει και για τα κανονικά μας δόντια.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών