Τα παιδικά δόντια

Τα παιδικά δόντια ( στην οδοντιατρική αναφέρονται και ως νεογιλά ) είναι αυτά, τα οποία, κάνουν την εμφάνιση τους, στον 6ο περίπου μήνα της ζωής του μωρού και συμπληρώνονται γύρω στο 2ο-3ο έτος της ηλικίας του παιδιού. Τα πρώτα αυτά δόντια είναι είκοσι (20) και αντιθέτως με ότι πολύ πιστεύουν είναι πολύ μεγάλης σημασίας, αφού προμηνύουν την υγεία ή την προβληματική κατάσταση και της μόνιμης οδοντοφυίας.
Από τα παιδικά δόντια ξεκινά το παιδί και αποκτά συνήθειες στοματικής υγιεινής που αποτελεί προάγγελο της καλής στοματικής υγείας και στη μετέπειτα ζωή. Η δε επαφή με τον οδοντίατρο στη μικρή ηλικία είναι μεγάλης σημασίας για την υιοθέτηση από το παιδί μιάς καλής αντίδρασης ως προς την οδοντιατρική θεραπεία.
Από τα παιδικά δόντια εμφανίζεται η τάση για τερηδονισμό των δοντιών, η προδιάθεση για ουλίτιδα και ακόμη ορθοδοντικά προβλήματα. Επομένως, η επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο για την αντιμετώπιση προβημάτων των πρώτων δοντιών, κρίνεται επιβεβλημένη, ώς βήμα, πολύ σημαντικό, στην πρόληψη και αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων.
Η εμφάνιση τερηδόνας ακόμα και από τη βρεφική ηλικία και η ανάγκη για ενημέρωση των γονέων οδηγούν σήμερα στην ανάγκη για την πρώτη επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο ιδανικά πρίν τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ηλικίας.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών