Η πιπίλα στα παιδιά | πότε κόβεται;

Η χρήση της πιπίλας από οδοντιατρικής απόψεως σύμφωνα με όλες τις μελέτες προτιμάται από τη χρήση του αντίχειρα ή δακτύλου για πιπίλισμα από το μωρό.
Το πιπίλισμα του δακτύλου ξεκινά για πολλά παιδιά από την ενδομήτρια ζωή , πριν τη γέννηση, που αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί μια απαραίτητα κακή συνήθεια αλλά αντίθετα ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό. Ωστόσο, ο παρατεταμένος θηλασμός του αντίχειρα ή δακτύλου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα δόντια, ασυμμετρίες προσώπου και ανωμαλίες στην αρμονική ανάπτυξη των δύο γνάθων.
Η χρήση της ορθοδοντική πιπίλας προτείνεται διότι αφενός δεν δημιουργεί τόσο σοβαρά προβλήματα στα δόντια και τις γνάθους , και κατά δεύτερο λόγο διότι ως συνήθεια κόβεται ευκολότερα από το θηλασμό αντίχειρα ή δακτύλου που μερικές φορές δε κόβεται με τίποτε.
Ο σωστός χρόνος διακοπής της χρήσης της πιπίλας είναι μεταξύ δύο και τριών ετών. Μέχρι και τα τρία έτη τυχόν προβλήματα ορθοδοντικής φύσεως μπορούν να διορθωθούν. Πέρα απ’αυτό το χρονικό όριο η παράταση του πιπιλίσματος θεωρείται επιζήμια για την αρμονική ανάπτυξη του προσώπου, αλλά κι η διακοπή της συνήθειας του πιπιλίσματος του αντίχειρα ή δακτύλου καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών