Περιοδοντίτιδα | οι επιπτώσεις του καπνίσματος

Οι έρευνες που συσχετίζουν το κάπνισμα με την ταχύτητα εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου είναι πολλές.
Η περιοδοντική νόσος οδηγεί σταδιακά στην απώλεια στήριξης των δοντιών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κινητικότητα, η οποία βαθμιαία αυξάνεται και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών από το φραγμό.
Η αντίληψη που επικρατεί ότι το κάπνισμα ελαττώνει το μάτωμα των ούλων δεν είναι λαθεμένη, έχει υποκρύψει όμως το γεγονός ότι ταυτόχρονα οδηγεί σε αύξηση της συσσώρευσης τρυγίας (πέτρας) – μικροβίων βαθύτερα μέσα στα ούλα, και ως αποτέλεσμα στην ταχύτερη και πιο έντονη καταστροφή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Οι καπνιστές χάνουν πιο γρήγορα τα δόντια τους από ότι οι μη καπνιστές, δεν ανταποκρίνονται το ίδιο αποτελεσματικά όσο οι και οι μη καπνιστές στην περιοδοντική θεραπεία, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβίων στο στόμα, και μειωμένη άμυνα.
Η αιτιολογία της περιοδοντίτιδας είναι μικροβιακή, η εξέλιξη της όμως εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες όπως κληρονομικότητα, stress, διαβήτης κ.τ.λ. εκ των οποίων το κάπνισμα συγκαταλέγεται ως ο πιο σημαντικός σχετικά με το βαθμό επικινδυνότητας.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών