Η θεραπευτική διαδικασία στον οδοντίατρο γίνεται με αναισθησία και με υλικά αναισθητικά νέα με πολύ καλές ιδιότητες και σχεδόν ανύπαρκτες αλλεργικές αντιδράσεις.
Η ένεση πλέον έχει απλουστευθεί χάρη στη ανώδυνη τεχνική και τα νέα αναισθητικά υλικά που επιφέρουν πολύ σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή πλήρη αναισθησία της περιοχής και χαλάρωση του ασθενή.
Ο φόβος του αν θα πιάσει η ένεση, μήπως θα πονέσω έχουν εξαλειφθεί από τη στιγμή που η ένεση σχεδόν πάντα πιάνει γρήγορα και αποτελεσματικά με τα νέα υλικά αναισθητικών, αλλά και χάρη στην τεχνική έγχυσης του φαρμάκου που είναι πλέον αργή και σταδιακή, άρα χωρίς να πονάει.
Τα σύγχρονα αναισθητικά υλικά καλύπτουν περιπτώσεις αλλεργιών, ασθενών με καρδιακά προβλήματα, πίεση, σάκχαρο κ.τ.λ. επιτρέποντας τη θεραπεία των δοντιών και στις περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την αρτικαίνη και τη μεπιβακαίνη ώς δύο από τα πιο συνήθη χρησιμοποιούμενα αναισθητικά υλικά σήμερα, και ότι η πρώτη αναισθητοποίηση νεύρου στην κάτω γνάθο έγινε με διάλυμα μιας πολύ γνωστής μας ουσίας της κοκαίνης (4%), η οποία φυσικά λόγω της τοξικότητας και της εξάρτησης που προκαλεί αργότερα αντικαταστάθηκε με άλλες ουσίες με λιγότερες παρενέργειες.