Στόμα | κακοσμία, αναπνοή| διατροφή

Αν θέλετε να έχετε μια καλή αναπνοή μπορείτε να προσέξετε καταρχάς τη διατροφή σας.
Ως γνωστόν το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καυτερά προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και με την υπερκατανάλωση τυροκομικών, παστών ψαριών, τροφίμων σε κονσέρβες και προπαρασκευασμένων φαγητών.
Επίσης κάποια είδη αλλαντοποιείας, όπως λουκάνικα, μπέικον, χοιρινή πανσέτα, προσούτο που περιέχουν συντηρητικά πρέπει να αποφεύγονται για μια αναπνοή χωρίς οσμές.
Τι όμως βοηθά στη δημιουργία μιας ευχάριστης αναπνοής;
Καταναλώνετε πολλές σαλάτες, λαχανικά, φρούτα, πολύ νερό και αποφεύγετε τους πολλούς καφέδες. Προτιμήστε άπαχο κρέας για να μαγειρέψετε, ελαιόλαδο παρθένο, σιγοβράστε και σιγοψήστε (μην μαγειρεύτε σε υψηλές θερμοκρασίες). Μην υπερκαταναλώνετε αλκοόλ.
Τα αίτια βέβαια της κακοσμίας είναι πολλά και έτσι το έντονο stress μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και κατ’επέκταση κακή αναπνοή, και βέβαια παθήσεις του στόματος όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα προκαλούν κακοσμία.
Η απομάκρυνση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας με το καθημερινό βούρτσιμα και η επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό μια φορά κάθε εξάμηνο βοηθούν στην ελάτωση των βακτηριών που προκαλούν κακοσμία.
Τέλος, ορισμένα φάρμακα προκαλούν ξηροστομία και κακή αναπνοή, αλλά και ορισμένα γενικά προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης).

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών