Διάβρωση των δοντιών και γαστροισοφαγική παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και η αναγωγή όξινων υγρών (ξινίλα) μέσα στο στόμα αποτελούν τις κύριες αιτίες των ενοχλήσεων και της δυσφορίας στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης (Γ.Α.Π.).
Οι όξινες αναγωγές όμως υγρών μέσα στο στοματικό περιβάλλον ώς αποτέλεσμα της Γ.Α.Π. αποτελεί και μιά κύρια αίτια διάβρωσης (διάλυσης δηλ.) της εξωτερικής επιφάνειας (αδμαντίνη) ή σμάλτου των δοντιών, τα οποία γίνονται πιο ευπρόσβλητα από την τερηδόνα.
Ανέκαθεν επίσης ήταν γνωστό ότι τα ανθρακούχα ποτά αλλά και οι όξινοι χυμοί κάποιων φρούτων και ιδίως των εσπεριδοειδών προκαλούν το ίδιο αποτέλεσμα, τη διάβρωση δηλ., της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών.
Η συσχέτιση της κατανάλωσης όξινων χυμών και ποτών με την έξαρση των συμπτωμάτων της “παλινδρόμησης” είναι γνωστή στα άτομα που πάσχουν από Γ.Α.Π., όμως κι η προστασία των δοντιών από το έντονα όξινο περιεχόμενο των χυμών, ανθρακούχων και στομαχικών υγρών είναι εξίσου αναγκαία.
Ως οδηγίες προς την ελάττωση του κινδύνου της διάβρωσης των δοντιών μπορούν να αναφερθούν:
Η χρήση παρασκευασμάτων που περιέχουν φθόριο, π.χ. φθοριούχες οδοντόκρεμες, φθοριούχα gel για εφαρμογή στο σπίτι.
Η αποφυγή βουρτσίσματος των δοντιών για 40 – 60 λεπτά μετά από μια έξαρση συμπτωμάτων “παλινδρόμησης” ή της κατανάλωσης όξινων χυμών ή ανθρακούχων.
Κατανάλωση των ανθρακούχων ή όξινων χυμών μαζί με το φαγητό και ξέπλυμα των οξέων με νερό αμέσως μετά την κατανάλωσή τους ή την κατανάλωση προιόντων που περιέχουν ασβέστιο π.χ. τυρί για την εξουδετέρωση των οξέων.
Η οδοντιατρική εξέταση ασθενών που πάσχουν από Γ.Α.Π. είναι πολύ σημαντική γιατί προλαμβάνει εκτεταμένες βλάβες των δοντιών και καταστροφή τους από τη χρόνια επίδραση του όξινου υγρού του στομάχου.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών