Ουλίτιδα εγκυμοσύνης

Οι ουλίτιδες κατά τη διάρκεια της κυήσεως είναι πάρα πολύ συνηθισμένες και συνδυάζονται με τη μεταβολή των επιπέδων των ορμονών στο αίμα της εγκύου και ιδίως στην άυξηση της ορμόνης προγεστερόνης.
Προοδευτικά ξεκινώντας από το δεύτερο μήνα της κυήσεως και με τα συμπτώματα να κορυφώνονται στον 7ο-8ο μήνα , παρατηρείται έντονη τάση αιμοραγίας των ούλων, η υφή τους μεταβάλλεται και καθίσταται πιο μαλακή, και συχνά αυτά πρήζονται και γίνονται από ερυθρά έως πολύ ερυθρά.
Η λεγόμενη επουλίδα της κυήσεως συνήθως εμφανίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από διόγκωση των ούλων και πύον στις μεσοδόντιες περιοχές συχνότερα των άνω προσθίων δοντιών. Τα ούλα ματώνουν πολύ και ανησυχούν την έγκυο, ωστόσο η επουλίδα δεν προκαλεί πόνο.
Η απομάκρυνση της τρυγίας(καθαρισμός πέτρας) πρέπει απαραίτητα να γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον έλεγχο της ουλίτιδας, προτιμότερα κατά τον δεύτερο τρίμηνο και βέβαια η τήρηση από την έγκυο των κανόνων στοματικής υγιεινής καθόλη της διάρκειας της εγκυμοσύνης κρίνεται επιβεβλημένη.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών