Οδηγίες στοματικής υγιεινής

Το βούρτσισμα των δοντιών συνιστάται δύο φορές καθημερινά, βράδυ – πρωί και ανεξάρτητα από τα γεύματα. Η μέτρια οδοντόβουρτσα θεωρείται ως εκλογής, εκτός περιπτώσεων όπως έντονης ευαισθησίας των ούλων (συνίσταται η μαλακή). Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θεωρείται εξίσου πολύ καλή επιλογή.
Το γρήγορο βούρτσισμα ή το ελλιπές , π.χ. μόνο τα δόντια που φαίνονται δεν εξυπηρετεί την υγιεινή του στόματος, ακόμα κι αν γίνεται πολλές φορές την ημέρα.
Το βούρτσιμα απαιτείται να διαρκεί σε χρόνο τουλάχιστον τέσσερα λεπτά και κατά τη διαδικασία πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς όλες οι επιφάνειες των δοντιών (μπροστινές , οπίσθιες, μασητικές).
Επίσης, η γλώσσα, τα μάγουλα και τα μαλακα μόρια και αυτά πρέπει να βουρτσίζονται και η οδοντόπαστα πρέπει να αλλάζει και δύο φορές όταν το στόμα δεν είναι πολύ καθαρό.
Τέλος, χρήσιμα είναι τα μεσοδόντια βουρτσάκια και το οδοντικό νήμα ως συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής, και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται για ευκολία και άλλες ώρες , όπως κατά το μεσημεριανό διάλλειμα, όταν κανείς παρακολουθεί τηλεόραση, και όχι κατά ανάγκη τις ώρες του κλασικού καθημερινού βουρτσίσματος βράδυ-πρωί.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών