Κίνδυνοι από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών

Εμφυτευματα δοντιων

 • Υπάρχει περίπτωση να μη δεχτεί ο οργανισμός το εμφύτευμα και απόρριψής του από αυτόν;

 • Η βιοσυμβατότητα του υλικού κατασκευής των εμφυτευμάτων (τιτάνιο) είναι αποδεδειγμένα πάρα πολύ μεγάλη και η απόρριψη του υλικού από τον οργανισμό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.
  Ωστόσο η χρήση κατάλληλων εμφυτευμάτων και η τοποθέτησή τους από τον εξειδικευμένο και μόνο γναθοχειρουργό εξασφαλίζουν την παραμονή των εμφυτευμάτων πάρα πολλά χρόνια στο στόμα και τη μη απόρριψη τους από τον οργανισμό.

 • Θα πρηστώ μετά την επέμβαση; Θα πρέπει να πάρω φάρμακα;

 • Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων χρειάζεται λήψη αντιβίωσης για επτά περίπου μέρες για την επιτυχή έκβαση και την αποφυγή επιπλοκών.
  Πόνος ιδιαίτερος δεν υπάρχει και αντιμετωπίζεται με τη λήψη ήπιων αναλγητικών.
  Το πρήξιμο στην περιοχή της εφαρμογής των εμφυτευμάτων -εάν υπάρξει- είναι φυσιολογικό υποχωρεί όμως σταδιακά μετά την τρίτη μέρα. Ο ασθενής πάντως δεν χρειάζεται να διακόψει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις-δραστηριότητες αρκεί να αποφευχθεί η έντονη σωματική καταπόνηση-κούραση τις δύο πρώτες μέρες της επεμβάσεως.

 • Γιά ορισμένο χρονικό διάστημα θα μείνω χωρίς δόντια;

 • Όχι, κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσης των εμφυτευμάτων από τον οργανισμό και μέχρι την τοποθέτησης της μόνιμης αποκατάστασης (θήκες ή γέφυρες ή επιεμφυτευματική οδοντοστοιχία) βάζουμε πρόχειρες γέφυρες – θήκες ή προσωρινή οδοντοστοιχία για αισθητικούς λόγους.

 • Μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης με εμφυτεύματα και γέφυρες ή θήκες ή οδοντοστοιχία πάνω σε αυτά θα πρέπει να εξακολουθώ να προσέχω κάτι;

 • Απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχή έκβαση της αποκατάστασης των ασθενών με βάσει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι κι ο επανέλεγχος. Ο καθαρισμός των δοντιών στο εξάμηνο ή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο είναι απαραίτητος προκειμένου να ελέγχουμε την κατάσταση των εμφυτευμάτων και των δοντιών φυσικών και τεχνητών.
  Η καθημερινή ενασχόληση με τη στοματική υγιεινή τέλος από την πλευρά του ασθενούς είναι εξίσου σημαντική και προυπόθεση κι αυτή της πολυετούς παραμονής στο στόμα των αποκαταστάσεων με βάσει τα εμφυτεύματα.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών