Ποια τα αίτια της ευαισθησίας των δοντιών;

Τί είναι η οδοντινική ευαισθησία ή κοινώς “ευαίσθητα δόντια”
Αναφερόμαστε σε καταστάσεις που από τα δόντια υπάρχει πόνος στο κρύο (π.χ. νερό), πόνος στο ζεστό (π.χ. μια γουλιά ζεστού καφέ) στην κατανάλωση γλυκών ή κατά το βούρτσιμα των δοντιών. Μερικές φορές η εισπνοή κρύου αέρα και μόνο προκαλεί δυνατό πόνο.
Τα δόντια καλύπτονται από μια εξωτερική σκληρότερη στοιβάδα που ονομάζεται αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών) που στην περιοχή της ρίζας ονομάζεται οστείνη. Κάτω από την αδαμαντίνη και την οστείνη υπάρχει ένα άλλο στρώμα που επενδύει τα δόντια εσωτερικά και ονομάζεται η οδοντίνη και η οποία είναι πιο μαλακή και ευαίσθητη.
Η αποκάλυψη της οδοντίνης είναι η αιτία της ευασθησίας των δοντιών σε ερεθίσματα (κρύο, ζεστό, γλυκό, αέρας κ.τ.λ.) και κάποιοι λόγοι που μπορεί να συμβεί είναι :

  • οδοντική τερηδόνα
  • σπάσιμο του δοντιού
  • ραγισμένα σφραγίσματα
  • φθορά του σμάλτου των δοντιών από υπερβολικό βούρτσιμα
  • η υποχώρηση των ούλων από περιοδοντίτιδα
  • η διάβρωση της εξωτερικής επιφανείας

Η οδοντίνη είναι γεμάτη από αγωγούς του κρύου, του ζεστού, του γλυκού και των διαφόρων ερεθισμάτων γενικά που ονομάζονται οδοντινοσωληνάρια. Όταν η οδοντίνη αποκαλυφτεί από τη φθορά του εξωτερικού “σμάλτου” πού την προστατεύει τα οδοντινοσωληνάρια είναι εντελώς εκτεθειμένα στα εξωτερικά ερεθίσματα (αέρας, υγρά, πίεση, θερμότητα, μηχανικά και χημικά).
Αναλόγως του βαθμού και του αιτίου η ευαισθησία μπορεί να υποχωρήσει απλά με τη χορήγηση σκευασμάτων που περιέχουν φθόριο, παράγοντες απευαισθητοποίησης και ειδικές οδοντόκρεμες που παρεμποδίζουν τη δίοδο των ερεθισμάτων από τα οδοντινοσωληνάρια. Κάποιες φορές θα χρειαστεί θήκη στα ευαίσθητα δόντια ή να γίνουν ορισμένα σφραγίσματα.
Εάν η ευαισθησία παραμένει και χωρίς να μειώνεται για μεγάλο διάστημα θα απαιτηθεί η απονεύρωση του δοντιού ως η οριστική επίλυση του προβλήματος.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών