Υγιή δόντια | πρίν τις καλοκαιρινές διακοπές

Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα δόντια ‘πονούν’ λίγο πριν τις αργίες, τα σαββατοκύριακα ή λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές; Αν ναι τα παρακάτω ερωτήματα μήπως σας ενδιαφέρουν;

  1. Πότε ήταν η τελευταία επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για έναν απλό καθαρισμό δοντιών;
  2. Γνωρίζετε ότι πολλά οδοντιατρικά προβλήματα προλαμβάνονται πρίν καν εκδηλωθεί πόνος και αποκαλύπτονται κατά την κλινική εξέταση μόνο και μόνο με απλή παρατήρηση των δοντιών ;
  3. Αν θέλετε ένα υγιές χαμόγελο για το καλοκαίρι χτυπήστε έγκαιρα την πόρτα του οδοντιάτρου πρίν να είναι πια αργά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα και απρόοπτα συμβάντα από τα δόντια μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού, που μπορούν να σας χαλάσουν τις διακοπές.

  1. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά και προσέχετε την “κατανάλωση” ζάχαρης που περιέχεται σε πολλά ροφήματα στα οποία γίνεται “κατάχρηση” το καλοκαίρι, όπως καφές, τσάι, ποτά, αναψυκτικά.
  2. Μην βουρτίζετε κατευθείαν τα δόντια σας μετά από την κατανάλωση χυμών φρούτων, λεμονάδας, ποτών με βάσει τη σόδα ή λεμόνι, το λευκό κρασί γιατί περιέχουν “όξινα” τα οποία καταστρέφουν τα δόντια, “εν αντιθέσει” πίνετε άφθονο νερό για να απομακρυνθούν τα ‘οξέα’ και βουρτσίζετε αρκετά μετά.
  3. Μην ξεχνάτε τη χρήση του οδοντικού νήματος, ειδικά όταν καταναλώνετε συχνά σνάκς.
  4. Χάστε βάρος, καθώς οι τελευταίες μελέτες δείχνουν θετική ανταπόκριση κατά τη θεραπεία των νόσων των ούλων, όπως περιοδοντίτιδας και ουλίτιδας με τη μείωση του σωματικού βάρους.
  5. Και ένα τελευταίο τιπ, μη χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίγετε “αντικείμενα” για τα οποία έχουν εφευρεθεί ειδικά “εργαλεία” (π.χ. ανοιχτήρι) για αυτό το σκοπό, ή μην κόβεται με τα δόντια σας πολύ πολύ σκληρά πράγματα.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών