Οδοντιατρική φροντίδα στην εγκυμοσύνη

Αρκετά είναι τα προβλήματα υγείας των δοντιών & στοματικής “υγείας” που παρατηρούνται στο στόμα λόγω της απότομης αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η πτωχή στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επειδεινώνει σχεδόν όλα τα οδοντιατρικά προβλήματα. Με βάσει ορισμένους ερευνητές ‘υπάρχει’ συσχετισμός της περιοδοντικής νόσου με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πρόωρου τοκετού και με τη γέννηση των νεογνών μειωμένου σωματικού βάρους.
Η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης προκαλεί μια νόσο γνωστή ώς η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης κι η οποία προκαλεί έντονη ευαισθησία, μάτωμα των ούλων και ερυθρότητα ή συχνά πρησμένα “ούλα”.
Πως πρέπει όμως να ενεργούμε για να προλαμβάνουμε αυτά τα προβλήματα;
Η οδοντιατρική παρακολούθηση καταρχήν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη καθόλη της τη διάρκεια, ωστόσο εργασίες στο στόμα (καθαρισμός, απονεύρωση, σφράγισμα κ.τ.λ.) είναι προτιμότερο να διενεργούνται κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού κατά τη διάρκεια της κυήσεως προτιμάται να είναι συντηρητική. Αυτό όμως δεν είναι πανάκεια. Κάποιες φορές επεμβαίνουμε και πάντοτε κατά την κρίση και κατόπιν συνεννόησεως του οδοντιάτρου και του γυναικολόγου.
Η φροντίδα του στόματος πάντως και η υγιεινή από την έγκυο κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου της εγκυμοσύνης κρίνεται επιβεβλημένη.
Η μετά την εγκυμοσύνη περίοδος διακρίνεται από την αναγκαιότητα ενός ελέγχου “γενικού” τύπου των διαφόρων ‘οδοντιατρικών προβλημάτων’ που ενδεχομένα ‘προέκυψαν’ ή προυπήρχαν και επειδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της κυήσεως λόγω της ιδιαιτερότητας της περιόδου και σε συνδυασμό με τη μέτρια ή την κακή τήρηση των κανόνων υγιεινής στόματος.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών