Θήκες Ζιργκονίου

Το υλικό ζιργκόνιο – εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στην Οδοντιατρική – αναμένεται να αντικαταστήσει σιγά σιγά τα μέταλλα που για χρόνια χρησιμοποιούνται ώς εσωτερικός σκελετός στις θήκες και γέφυρες από οδοντική πορσελάνη.
Το ζιργκόνιο είναι λευκό , πολύ υψηλή αντοχής και σκληρότητας υλικό , το οποίο δεν γκριζάρει ούτε μαυρίζει κάτω από τις στεφάνες (θήκες) και γέφυρες στα όρια μετά από χρόνια,  δίνοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα, έχει άριστη εφαρμογή , όπως και λειτουργικότητα.
Τα πλεονεκτήματα του υλικού είναι η βιοσυμβατότητα -δεν δημιουργεί αλλεργική αντίδραση- η αισθητική, ακόμη και σε δύσκολα δόντια με λεκέδες ή δυσχρωμίες, η θερμομονωτική ιδιότητα και η μεγάλη αντοχή στη διάβρωση απο τα στοματικά υγρά(σάλιο).
Το ζιργκόνιο σήμερα χρησιμοποιείται κύρια σε μονές στεφάνες στην πρόσθια περιοχή του στόματος, σε στεφάνη επί εμφυτεύματος, ενώ δειλά δειλά και σε γέφυρες 3-4 τεμαχίων και στα πίσω δόντια.
Το μεγάλο μειονέκτημα των θηκών ζιργκονίου-πορσελάνης είναι το σχεδόν διπλάσιο κόστος σε σχέση με τις συμβατικές θήκες μεταλλοπορσελάνης.

... μετάβαση στη σελίδα επικοινωνίας

Δημοσίευση αυτού του άρθρου    

Χειρουργός Οδοντίατρος - Πτυχ. Πανεπιστημίου Αθηνών